Kravingenjörens och kunskapsupptäckarens tre viktigaste hörnpelare

Jack Lange var kultur- och utbildningsminister i Frankrike i flera omgångar från början av 80-talet fram till 2002. På sitt kontor i Paris hade han en specialdesignad fåtölj med en häpnadsväckande imposant front. Den lyxiga framsidan med två tjocka pelarliknande ben kontrasterades av ett avsmalnande bakparti som slutade i ett enda spetsigt konformat ben av kromad metall. Han ville skapa en fysisk metafor för kulturen som vanligen har ett lockande yttre men där den inre strukturen "bakom fasaden" ofta balanserar på enskilda beslut där allt "ställs på sin spets"

Faktum är att tre stödjepunkter ger en naturligt stabil konstruktion.

Tre punkter skapar ett plan i rummet vilket innebär att en yta alltid kan ha kontakt med tre punkter, men inte helt säkert med fyra eller fler! Om inte längderna på ett fyrbent bord är exakt lika långa, så kommer det att växla mellan fyra möjliga 3-punkts-plan, och upplevas som instabilt!

 

Vilka är då kravingenjörens och kunskapsupptäckarens tre viktigaste hörnpelare?
Jag tänker enligt följande:

1.  Vetenskaplighet

Som kravingenjör är du ansvarig för att följa utvecklingen av vad som sker inom den akademiska sfären med avseende på krav. Läsa böcker och papers, följa bloggar, delta på konferenser och frukostmöten, gå på kurser och göra certifieringar. Exempelvis så finns IREB och Certified Professional for Requirements Engineering certifiering (CPRE) till för de som på ett effektivt sätt vill vidga sina vyer. 
Framförallt så gäller det att vara öppen och mottaglig för forskningsresultat. Att ta sig tid att förstå vad som händer utanför den egna arbetsdomänen.

2. Praktisk erfarenhet

Varje dag vi jobbar, varje nytt projekt som vi påbörjar, varje framgång, och framför allt, varje motgång, leder till att vi bygger upp vår användbara kunskap. Den praktiska erfarenheten behöver mogna, struktureras genom eftertanke och belysas av egen återkoppling utan rädsla för att se och lära av både rosad framgång som "misslyckanden" och mindre lyckade resultat. Vi lär oss ofta bäst av våra motgångar och icke-fungerande strategier. 
Man lär sig aldrig att åka skidor utan att ramla, utan att våga vara utanför sin "bekvämlighetszon".

3. Sunt förnuft

Det handlar om dig som person: det du TÄNKTE igår är vad du ÄR idag. Dina egna intressen, din familj, dina relationer och det du lärt dig av dina personliga upplevelser, framgångar, motgångar och konflikter. 
Som kravingenjör har du som uppgift att bygga broar mellan olika intressenter och skingra dimman av olika uppfattningar och behov. Då behöver du skinn på näsan och en livserfarenhet som inte enbart vetenskap eller ett antal år på arbetsgolvet kan ge. 
Sunt förnuft kan knäcka de svåraste nötterna och är en del av lösningen av de "mjuka problemen", som handlar om hur vi fungerar tillsammans, hur vi kommunicerar och är kreativa som en enhet som drar åt samma håll.
I varje situation försöker jag som kravingenjör tänka på att hitta en balans mellan triangelns hörn:
Vetenskaplighet - Praktisk Erfarenhet - Sunt Förnuft
Att bara göra det som man brukar göra på det sätt som man alltid gjort, är helt enkelt inte Good Enough. Att även öppna ögonen för nya tankar och att passionerat engagera sig som person är viktiga komponenter för att skapa en grogrund till ständig och nödvändig förbättring och utveckling för både projektet och för dig som kravingenjör!

Ett riktigt stabilt kunskapsbord har tre ben! 

Om författaren

Stefan Eekenulv är en passionerad seniorkonsult inom kravhantering och förbättringsarbete, kreativ och visuell, alltid med fokus på att se saker med nya ögon och att få det att funka i verkligheten. 

WebmasterComment