Kartan och Verkligheten - TomTom i Ingenmansland

Jag arrangerar varje år ett Nordiskt MonoSki-möte i Hemsedal. Jag har således åkt mellan Göteborg och Hemsedal ett stort antal gånger och har en ganska bra ”magkänsla” för vart jag ska styra, även kring Oslos förvirrande nybyggnationer. Dessutom brukar jag ha med en utskrift på Softresors textuella färdhänvisning, om jag mot förmodan skulle glömma vägnumren. Nytt för 2012 är min TomTom-navigator. Med alla dessa informationskällar kan det ju inte gå fel, eller?

Jag har funderat på den verkliga nyttan av en GPS. Visst är livet härligt när man kan förbättra verkligheten med lite teknologiskt stöd. Men samtidigt som vi vinner en överlagring av information med en typ av förenklad kartbild, vilket kan göra att vi blir hejare på att komma ihåg gatunamn, så stirrar vi mer och mer på den förenklade representationen av verkligheten, istället för att läsa skyltar, stanna till och fråga levande personer, etc.

Visst kan jag se nyttan av ”augmented reality”, speciellt om man kan köpa till den historiska databasen som ger historiska och kulturella fakta om områden man kör förbi, eller om man kan se på skärmen hur byggnader såg ut för 100 år sen. Men för att fatta beslut och för att nå ett mål, kan den nya informationen vara förvirrande.

På vägen utanför Oslo blev jag minst sagt förvirrad. Enligt navigatorn körde jag offroad långt från asfalterad väg. Min magkänsla sa mig att jag var på rätt väg, men den nya informationen från navigatorn gjorde mig osäker.

Den ökade informationsmängden hjälpte mig inte att bättre förstå situationen jag befann mig i, utan gjorde det snarare SVÅRARE att fatta ett beslut. Till saken hör att jag faktiskt hade laddat ner den senaste uppdateringen innan jag åkte, men de nya vägarna som höll på att byggas var inte med. Det går alltså INTE att enbart förlita sig på en situation där man ”fysiskt” har tillgång till alla informationselement, utan man måste försäkra sig om att de är uppdaterade, att själva innehållet är korrekt och att hanteringen av den nya informationen (uppdatering, kontroll av korrekthet, etc.) blir en del av den naturliga arbetsprocessen. Det gäller att inse och planera för att varje mynt har en baksida - att varje ”fantastiskt och enastående” verktygsstöd även kan påverka oss negativt. Ibland är det viktigt att bara lita på att det kommer att gå bra och att försöka göra det enkelt och simpelt och minska informationsmängden.

Det slutade med att jag stängde av navigatorn och förlitade mig på min erfarenhet och min ökade uppmärksamhet på alla vägskyltar. Jag kom fram i tid.

 

Om författaren

Stefan Eekenulv är en passionerad seniorkonsult inom kravhantering och förbättringsarbete, kreativ och visuell, alltid med fokus på att se saker med nya ögon och att få det att funka i verkligheten.

WebmasterComment