Om Beatles, Picasso och IT-projekt

Vad gjorde Beatles, Rolling Stones och U2 till världsartister? De är och var alla duktiga musiker men rent tekniskt så är säkert många amatörer vassare på gitarr, klaviatur och trummor. Varför räknas Picasso till en av vår tids största konstnärer och varför går hans verk under klubban för miljontals kronor? Även om Picasso var skicklig med penseln så är han mest känd för sina tekniskt sett enklare kubistiska målningar. Samtidigt finns det konstnärer som målar med en närmast fotografisk precision och som inte ens kan överleva på sin konst. Rickard Sjölander har aldrig platsat i ett allsvenskt fotbollslag, ändå är han bäst i Sverige på att trixa med boll, bättre än alla allsvenska spelare.

Den gemensamma nämnaren i de här exemplen är att när man når en tillräckligt hög nivå så är det inte den tekniska kvaliteten som är avgörande. Beatles, Stones och Picasso producerade musik och konst av klass, inte för att de var tekniskt fulländade, utan för att de hade visioner, kreativitet och var tillräckligt tekniskt duktiga för att leverera på den visionen.

Detsamma gäller för mjukvara. För att bygga bra mjukvara och för att ett mjukvaruprojekt ska bli framgångsrikt behövs förstås bra programmerare. Men projekt misslyckas i regel inte för att dess programmerare inte håller måttet. Faktum är att programmerare nästan alltid är tillräckligt bra. Inte så konstigt, med tanke på att man oftast blir professionell programmerare för att man tidigt brinner för programmering och antagligen också har fallenhet för det. Detsamma kan man inte säga om andra roller i mjukvaruprojekt. Vem drömmer om att bli kravingenjör eller testare när man är liten?

Projekt misslyckas för att de inte levererar mjukvara som tillmötesgår verksamhetens behov och löser deras problem. Världens bästa programmeringsteam kan inte ensam lösa den uppgiften. Vill man få mest utväxling i kvalitet per investerad krona så ska man investera dem inom krav- och testområdet. Kostnaden för att skapa förståelse för vad som verkligen skall göras, analysera och representera behov, önskemål och idéer, är alltid mindre än den totala kostnaden för att arbeta med en oklar, tvetydig och ofta motsägelsefull kravbild.

Om författaren

Mats Wessberg är VD och medgrundare av Inceptive. Han har verkat i IT-branschen sedan 1995 och mestadels som konsult. Hans huvudsakliga expertis är inom Quality Management och utvecklingsmetodik.

Webmaster1 Comment