Hoppa på kryckor

Jag är precis hemkommen från en höftoperation av typen CAM på IFK-kliniken i Göteborg. CAM är namnet på de strukturella förändringar av pålagringar på övergången mellan lårbenshuvudet (caput) och lårbenshalsen, som orsakats av kollisioner mellan ledpannan (acetabulum) och lårbenshalsen (collum) vid relativt normal rörelse. Gamla synder gör sig påminda och inget går att sopa under mattan. Det man gjorde igår (eller när man var runt tjugo) är det som man får brottas med och leva med idag!

Insikten om att det man gör idag verkligen får effekter imorgon, växer ofta med ”erfarenhet”, och ålder. Jag har sedan jag var tio år, tränat ishockey i HV71, spelat fotboll, dansat klassisk balett och utövat ett flertal olika kampsporter. Helt utan att tänka på att det kunde påverka min höft och mitt rörelsemönster drygt trettio år senare. Inte förrän det var försent.

På samma sätt så påverkas projektets väl och ve av det vi gör IDAG! Inte bara för det som sker i direkt anslutning till själva ”problemet” utan även längre fram. I morgon, i nästa projekt. Det vi gör påverkar hela ”företagskroppen”, inte bara själva projektet.  Vad tillåter du i din vardag, som i förlängningen leder till problem för företaget (även om du tillfälligt löser ett problem eller springer snabbare i projektet)?

Hur blir vi medvetna om detta i vardagens ofta stressade arbetssituation?

… Hoppa på kryckor!

Om du verkligen vill veta vad det innebär att gå med kryckor; gå med kryckor!
Och direkt när du är tvungen att använda dem i varje stund så inser du att det finns problem utanför själva funktionen (att stödja och avbelasta en kroppsdel). Varje gång man ställer dem mot något så har de en inneboende kraft att ramla ner och lägga sig på ett svåråtkomligt ställe på golvet. Och hur bär man sin kaffekopp till bordet när man måste ha kryckor vid varje steg?

När du verkligen befinner dig i situationen så exploderar det med nya idéer.

Smarta kryckställ som fälls ut från själva kryckorna och gör att man kan ställa den var man vill, rakt upp och ned.
En mugghållare och en medföljande termos, anpassad till kryckans design, med sponsrande reklam.
Eller en krycka med inbyggd gripklo för att plocka upp saker från marken?

Kanske en ihopvikbar krycka, eller en krycka som du inte kan tappa? (www.smartalosningar.com, http://kk.org/cooltools)

Sluta att PRATA om användaren av det automatiska systemet. BLI en användare av det i en relevant kontext, där du är, med dina behov, önskemål och idéer.

Det handlar om att DU har ansvar för nytta och värde för hela företaget och att du (upp)LEVER det som den tjänst/produkt som du levererar

Om författaren

Stefan Eekenulv är en passionerad seniorkonsult inom kravhantering och förbättringsarbete, kreativ och visuell, alltid med fokus på att se saker med nya ögon och att få det att funka i verkligheten.

WebmasterComment