Förstå drivkrafterna och bjud in till något spännande!

Förstå drivkrafterna och bjud in till något spännande!

Alla vill göra ett avtryck. Skapa eller göra något som bryter det kontinuerliga flödet av vardagshändelser. Det kan vara att synas eller skapa något extraordinärt, eller bara lyssna och betrakta något som kan definieras som vackert. Jag pratar inte om de som förverkligar sig själva genom att köpa nya vitvaror eller genom att kakla sovrummet eller taket i hallen...

Jag pratar om att förstå drivkrafter.

Vad är det som driver människor till att göra saker som är negativa för andra? Om vi är villiga att lägga tid på att analysera och utforska olika gruppers drivkrafter och tankemönster, kan vi bryta det som upplevs som negativt av samhället idag, och istället erbjuda möjligheter till förverkligande på olika "scener" som passar de aktuella drivkrafterna som hand i handske.

Men först gäller det att kunna prata språket, förstå vilka fraser och vilka tankekedjor som gäller i den aktuella grupperingen. Förändring är något som man bjuder in till, med en inbjudan som är attraktiv och känns spännande för mottagaren, inte något som man slår i huvudet på folk med stenhårda lagar och åtstramande riktlinjer.

När man ser saker som funkar blir man varm i hjärtat och inser snabbt att förutsättningarna för att skapa en kreativ spiral som snurrar åt "rätt håll" (vilket håll det nu är och vem som nu ha rätten att definiera det ;-)

I Stockholm cyklar jag dagligen genom Rålambshovsparken. När hösten börjat ta plats och sprider mörker och regniga kvällar omkring sig, är det underbart att se skateboard och "action-folket" precis som vanligt. Lite mer kläder på kroppen, men med samma härliga gemenskap och lekfulla upptäckarglädje och spridande av nya tricks och sätt att åka bräda.

Men hur kan de åka ute i mörkret om det regnar?

Någon har tänkt till och skapat en actionpark under Lilla Västerbron. Med kraftiga lampor som lyser upp hela natten. Ett område som annars skulle varit både fult och "farligt", blir helt plötsligt både spännande, levande och urbant vackert! En mötesplats där man kan träffas och synas och vara.

Kreativ glädje under lilla Västerbron en regnig höstkväll!

Om man har problem med klotter varför inte försöka förstå drivkrafterna hos de som klottrar istället för att jaga dem med polis och satsa massor av pengar på klottersanering?

Vad skulle hända om man skapade ett 2 meter högt och 10 meter brett plank som var öppet för "street art" och att en grafitti-konstnär är deltidsanställd för att sköta väggen som byts ut varje månad. Han/hon filmar när folk utför sina målningar och mer eller mindre elaborerade tags, redigerar filmen (klipper den snyggt och kanske ökar hastigheten på vissa moment) och postar på väggens egna blogg/instagram sida. Om alla dessutom vet om att de 100 bästa målningarna kommer med i en kommunalt finansierad eller företagssponsrad graffitibok, där alla som målat kan rösta fram de målningar de tycker bäst om. Och när väggen byts ut kan målningar skäras ut och auktioneras ut.

Skulle det ovan skissade exemplet kunna vara en plattform för klotterungdomars drivkrafter att blomma ut på?

Om vi tror att det finns en chans att det kan vara så, är det nästan kriminellt att vi inte gemensamt försöker skapa liknande omgivningar!

Kan du genom enkla medel skapa något liknande i din omgivning eller på din arbetsplats.

Har du lagt ner tid på att förstå drivkrafterna bakom ett fenomen eller är du helt fokuserad på att "mota bort", reglera eller "åtgärda"?

Om författaren

Stefan Eekenulv är en passionerad seniorkonsult inom kravhantering och förbättringsarbete, kreativ och visuell, alltid med fokus på att se saker med nya ögon och att få det att funka i verkligheten.