Kravhantering är ett dåligt ord!

För mig har alltid KRAV varit starkt associerat med kreativitet.

Att jobba hårt för att förstå omvärlden, hur intressenter tänker och vilka kvaliteter och idéer som gömmer sig bakom hörnet. Att kunna skapa en kunskapsmängd representerad på ett smart sätt så att man kan DRA SLUTSATSER om framtiden och resonera kring förändringar och förbättringar inom de gällande begränsningarna. Ju bättre du är som kravingenjör desto bättre anpassade representationer kan du arbeta fram tillsammans med intressenterna och desto bättre slutsatser och strategisk information kan du leverera till projektet.

Att kunna skrika ut att kejsaren inte har några byxor, att se igenom skitsnack och meningslösa satsningar på automatiska system som egentligen inte löser några problem och som saknar verkligt behov. Men också att se igenom det sätt vi tänker på, hur vi arbetar, vilka ”interna processer” vi följer och som alla tycker är ”naturliga” och hur vi använder de automatiska system vi har omkring oss.

Framförallt handlar det om att VÅGA utmana begränsningar och identifiera förutfattade meningar (assumptions) som gör att man springer åt fel håll eller inte ser MÖJLIGHETERNA även om de befinner sig mitt framför ögonen!

Hur kan vi lyssna på musik i mp3-format?

En sak som irriterat mig länge är den kokande grodan (den sakta tillvänjningen av en försämring) med avseende på ljud. För tjugo år sen hade jag en fantastisk stereo till min samling på över tusen LP skivor. Priset för detta system vågar jag inte ens skriva ner.

Men vilket fantastiskt ljud!

Vad lyssnar jag på idag? Mp3. Vilken skit! Som att lyssna på stereon på högsta volym när man ligger nersänkt under vatten i badkaret. Eller som Elvis Costello uttryckte det i en intervju: ”att lyssna på mp3 är som att titta på en svartvit fotokopia av Mona Lisa”.

Hur kommer det sig att vi accepterar ett så dåligt ljud? Och hur kunde vi luras till att acceptera det portabla ljudets format som standard för all typ av ljudupplevelser, även i hemmet. Och notera här att även CD skivor är nästan lika förstörande som mp3!

Pono_Chart.jpg

Därför blir jag som kravingenjör överlycklig när någon trycker på och förverkligar projekt som ställer allt på huvudet, och dessutom får folk att skaka på huvudet över hur det kunnat vara lurade så länge.

Den fjärde snabbast genomförda kickstarterkampanjen genom tiderna är PONO, en musikspelare med fokus på att återge musik på bästa möjliga sätt. Att bygga en spelare som förvandlar dig som lyssnare, och inte förvanskar musiken!

Utmana begränsningar och konventioner!

Men för att kunna förändra måste man förstå nuläget! Det handlar inte bara om att bygga något och visa upp det och få ett ”godkännande” i en demo-situation. Då bygger vi bildskärmar med foton och kalender på termostater och kaffebryggare. Men med handen på hjärtat, vem vill ha det?

Man kanske säger ”ja” för att det är ”coolt” eller för att det är en utmaning att få det att fungera!

Utan att veta nuläget och ha en bra förståelse för de verkliga problemen, en ”karta” över hur man tror att terrängen ser ut (som man kan redigera och förbättra under resans gång) kommer förändringen aldrig att bli en förbättring!

Riktig kravingenjörsskap är en del av att öppna upp ögonen på organisationer och företag, inte bara ”hantera en lista med påståenden”.

Det är därför jag alltid delar upp Kravingenjörskap i två delar: ”Kravutveckling & Kravanalys” samt ”Kravstyrning & Kravkontroll”.

RE-RD-RM_Sv2.png

Luras inte in i fällan av att ”hantera krav” med en mental bild av

att lägga lappar i rätt hög eller sortera listor av fraser.

Som kravingenjör har du två ben som gör att du kan vara med en produkt från idén på servetten till komplex varianthantering vid produktion för flera samtidiga kunder.

  • Våga se!
  • Våga utmana!
  • Fyll din verktygslåda med bra verktyg som fungerar i praktiken!
  • (exempelvis IREB CPRE FL!)

Om författaren

Stefan Eekenulv är en passionerad seniorkonsult inom kravingenjörsskap och förbättringsarbete, kreativ och visuell, alltid med fokus på att se saker med nya ögon och att få det att funka i verkligheten.

Webmaster1 Comment