Är en ny stol lösningen på att man sitter dåligt?

”Sätt dig ner och ta det lugnt

- Aldrig i livet, det är livsfarligt att sitta ner!

In short:

Det är farligt att sitta ner en hel arbetsdag. Är lösningen att köpa nya stolar och höj-och sänbara bord? Eller leder det bara till att man efter en kort tid utvecklar samma typ av problem men med nya möbler?

När vi analyserar problem i projekt så måste vi se längre än att bara bota symptomerna, vi måste angripa de verkliga problemen och förstå dem i grunden!

------------------------------------------------------------------

”Sitting is the new smoking”

Fler och fler vetenskapliga studier visar tydligt på riskerna med att sitta ner och arbeta. Med gamnacke framför datorn sjunker vi ihop och dras in i skärmens ofta minimala typsnitt. Även om vi är medvetna om hur vi sitter och försöker sträcka på ryggen, kan vi inte låta bli att snubbla in i gamla vanor när vi sätter oss och börjar jobba.

De amerikanska studierna visar att om man sitter ner hela arbetsdagen är det lika farligt för hälsan som att röka! Och givetvis har hälsotillståndet hos personalen i ett företag en koppling till ekonomi. Att sitta ner är således ett identifierat problem som kan han en negativ påverkan på resultatet för organisationer och företag. Så det är ett verkligt problem vi pratar om här!

FranceInf_assis3.jpg

Analysera problemet på ett effektivt kravingenjörsmässigt sätt

Ett problem är alltid kopplat till en specifik situation och är associerat till en eller flera konsekvenskedjor.

För vem är det ett problem? Gömmer problemet andra typer av problem?

En grundläggande analys, där man betraktar problemet från flera olika håll med flera olika ”ögon” är otroligt viktig, eftersom många problem egentligen kan förvandlas till katalysatorer för förändring och ett medvetet förbättringsarbete. Men problemen måste först analyseras, förklaras och kommuniceras!

När det gäller problemet med att sitta, så rusar man fram till en ”statisk lösning”. Man tar ett ”snapshot” av situationen och plockar ut vad som är direkt kopplat till det identiferade problemet.

Man sitter på en stol och man har datorn på ett bord: alltså måste det vara stolen och bordets fel att personalen får ont i ryggen, och får andra typer av hälsoproblem. 

Är det rätt sätt att lösa problemet på?

Att köpa nya stolar och bord är som att göra en snabb identifikation av ett problem i en organisation och dagen efter beställa ett nytt automatiskt system utan att egentligen förstått organisationens verkliga behov och hur de existerande processerna fungerar, om de ska förbättras, bytas ut eller helt ignoreras.

”Om det går dåligt på golfbanan, är lösningen att köpa nya klubbor.

Ja, om de är gamla träklubbor, skeva eller trasiga.

I annat fall kanske man ska ta en golflektion och bli medveten om

vad det är man verkligen gör med de klubbor man har.

Filma svingen, analysera den och skapa en träningsplan för att

få in förbättringarna i muskelminnet”

För att förstå problemen och effekterna av att sitta för mycket, så måste man förstå varför man sitter och i vilka situationer man utför aktiviteten ”sitta”. Hur kommer man till den specifika situationen av att sitta, hur sätter man sig? Vad är det som triggar aktiviteten?

Dessutom måste man analysera begreppet och aktiviteten ”sitta”. Är det verkligen så att alla typ av sittande är skadligt, eller är det när man sitter på ett visst sätt eller utför vissa arbetsuppgifter som sittandet blir skadligt?

Finns det personer som faktiskt kan sitta länge utan att få problem? Och i så fall hur går det till? Hur tänker dessa personer? Vad är det som gör att de lyckas sitta bra utan att få ont?

Denna mer ”dynamiska analys” adresserar mer vad som händer i olika relevanta situationer och hur situationen ser ut i de fall där allt fungerar som det ska. Kan vi lära oss något av detta?

Tänk om det är så att själva problemet är att människor är

omedvetna om sina aktiviteter och hur de utför saker.

De vanor och mönster som vi har lärt oss kanske är ovanor

som leder till att vi får ont oavsett vilken stol vi sitter på och

oavsett om vi har ett höj- och sänkbart bord.

En ny, ofta dyr, stol löser kanske problemet för en stund eftersom situationen förändras, men är förändringen tillräckligt stark för att inte mattas av och återgå till gamla vanor igen efter en viss tid?

Jag har sett förskräckliga exempel på hur personer står upp och hänger på höften, sneda i ryggen och står med 80% av vikten på ett ben. Det kanske tar bort problemet med sittandet men ger andra problem som troligtvis är värre!

 På samma sätt kan det nya automatiska systemet i projektet ”röra om i grytan” och skapa ”rörelseenergi” en tid, för att sedan stelna till i samma vanliga problematiska mönster men i en annan färgskala. Och få effekter som kan vara ännu sämre på sikt än den ursprungliga situationen skulle kunna ge upphov till. Ett stort antal satsningar som kostat enorma pengar lyckas inte ens nå upp till det tidigare systemets nöjdhetsgrad. Det är tur att vi har kort minne och har svårt att jämföra saker som är separerade i tid och rum.

Men vi vill sälja nya stolar och nya bord...

Om däremot drivkraften är att sälja nya stolar och nya bord, eller maximera antalet konsulttimmar, då kan man göra statisk analys och byta objekten och sälja produkterna.

Men om man vill skapa riktig förbättring (vilket är min passion!), måste man förstå situationen, vad det är som gör att man inte sitter avslappnat och naturligt (som ett litet barn) och träna sig på att sitta på de stolar man har eller att fungera med de objekt, system och processer man har.

Lösningen på dåliga bunkerslag är sällan nya golfklubbor!

Förbättring kräver träning, smart analys och medveten och guidad återkoppling.

Riktigt bra effekt blir det bara om någon med ”nya ögon” med expertglasögon på näsan hjälper dig att se och uppleva förändringen.

Practice does NOT make perfect!

Smart, guided perfect practice makes perfect!

Istället för att köpa nya möbler är det kanske smartare att bli medveten om och ”utbilda sig” i att sitta bra på vilken stol som helst.

Kunskapen av lära sig att hantera ett problem istället för att ”byta möbler” kan ge lösningar på flera andra potentiella problem som man inte ens har upptäckt ännu.

Lösningen kanske inte är att lägga till en massa nya saker, utan snarare att ta bort det som inte fungerar, förenkla och bli mer medveten om själva essensen av varje aktivitet. Att verkligen förstå vad det är man gör och starta förbättringen utifrån det. Att sätta användandet och personen i fokus. Inte möbeln eller det automatiska systemet.

P.S.

Nästa gång du deltar i ett “stand-up meeting” så kanske du även tänker på HUR då står!

Om författaren

Stefan Eekenulv är en passionerad seniorkonsult inom kravingenjörsskap och förbättringsarbete, kreativ och visuell, alltid med fokus på att se saker med nya ögon och att få det att funka i verkligheten.

-------

länktips:

Det bästa sättet att förbättra din ergonomi är att lära dig att sitta bättre på den stol du har ...

http://alexandertechnique.se/ 

Webmaster1 Comment